A mi történetünk!
Téves diagnózis?!
 
 
A német Der Spiegel magazin tudósítása szerint Belgiumban kiderült egy betegről, hogy nem úgy nevezett éber kómában feküdt 23 éven át a kórházban, hanem "csak" megnémult és megbénult. A fiatal sportoló súlyos autóbalesetet szenvedett, és mivel nem reagált semmilyen megszólításra, az orvosok éber kómát diagnosztizáltak nála, és csaknem negyed századig így hagyták vegetálni az ágyában.


A napokban elvégzett vizsgálat azonban megállapította, hogy a férfi agya szinte teljesen tökéletesen működik, nem kómában van, hanem a balesetkor megnémult. Egy speciális komputer klaviatúra segítségével a 46 éves Rom Houben leírta, hogy mindent halott, ami körülötte történt, amit az orvosok mondtak, de bár néha mint az őrült úgy akart üvölteni, negyed századon át nem tudott megszólalni.

Egy idő után feladta a harcot, hogy felhívja magára és arra a figyelmet, hogy él, és hall, és mindent ért. Ezért egyszerűen a múlttal kezdett foglalkozni, az elmúlt életét idézte fel, vagy egy szebb, jobb életről álmodozott, ahogy írja "egy másik világba álmodta magát". A képen nem ő, hanem a helyzetét bemutató "statiszta" látható.


A férfi valódi betegségét diagnosztizáló dr Steven Laureys számos hasonló esetet tárt fel, és egy tanulmányt tett közzé a témában.

A Spiegel szerint ebben azt állítja, hogy 40 olyan esettel találkozott, ahol az éber kóma állapotát állapították meg az orvosok, és a beteg jelentős mértékben tudatánál volt, vagy gyakran került olyan állapotba, hogy meg lehetett szólítani. Megfelelő kezeléssel ezeknél a betegeknél komoly esély lett volna az eszmélet végleges és teljes visszanyerésére.

vissza a címoldalra

E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
 


koma.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!